Aktivitetet, Go Green, Lajme|

Është një prioritet kombëtar krijimi i planeve dhe udhërrëfyesve për transformimin dixhital dhe iniciativat financiare për dixhitalizimin e ndërmarrjeve. Është thelbësore që shteti të fokusohet në dixhitalizimin e gjelbër dhe krijimin e infrastrukturave dixhitale të qëndrueshme ekologjikisht, u tha në konferencën e sotme, “Go Green: Sigurimi i Qëndrueshmërisë Dixhitale Mjedisore”, organizuar nga Byroja e Zhvillimit Rajonal. Kjo konferencë përfshihet në kuadër të projektit “Computer power shkon green”, financuar nga BE në kuadër të Programit Interreg Balkan Med 2014 – 2020.

Sipas drejtorit të Byrosë për Zhvillim Rajonal, Ramiz Rexhepi, Byroja po zbaton projektin “Fuqia kompjuterike shkon gjelbër” nga 1 tetori 2021, financuar nga programi Balkan Med i Bashkimit Evropian. “Projekti zbatohet në Greqi, Shqipëri, Qipro dhe partnerë në Bullgari. Ky është projekti i parë pilot inovativ që po zbatohet në R. S. Maqedoni. Në kuadër të projektit kemi hartuar, analizuar dhe përshkruar faktorët që mbështesin dhe parandalojnë miratimi i masave të dixhitalizimit të gjelbër, një vlerësim i fokusuar i vendit dhe një raport mbi identifikimin e burimeve dhe masave.Kjo Konferencë synon të sigurojë qëndrueshmërinë mjedisore dixhitale të paraqitur nga disa anë – nivel ndërkombëtar, kombëtar dhe lokal, sepse ne të gjithë duhet të kontribuojmë për gjelbërimin dixhitalizimi së bashku”, thotë Redzepi.

Teknologjitë dixhitale, të tilla si inteligjenca artificiale, 5G, IoT, cloud dhe kompjuteri i skajshëm, gjithashtu mund të përshpejtojnë dhe maksimizojnë efektet e politikave mjedisore. Qasja e re e adoptuar nga ky projekt ka të bëjë me monitorimin, vlerësimin dhe promovimin e investimeve TWIN. Transformimi dixhital nuk promovohet i izoluar, por shihet nën thjerrëzën e zhvillimit të gjelbër.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Close Search Window