Активности, Новости|

Скопје, 23.09.2021 Универзитетот ‘Мајка Тереза’ ​​во Скопје ја круниса соработката со Бирото за регионален развој, потпишувајќи Меморандум за развој на соработката во областа на образованието.

Двајцата потписници, ректорот на УМТ Проф.д -р. Азиз Положани и директорот на Бирото за регионален развој, г -дин Рамиз Реџепи се заложија дека во рамките на нивната примарна активност, ќе дејствуваат заедно и ќе соработуваат во интерес на постигнување на цели од заеднички интерес.

УМТ и Бирото за регионален развој, преку овој меморандум ја изразуваат својата подготвеност за меѓусебна соработка со цел да се обезбедат потребните научни анализи, планови за професионален напредок во областите на рамномерен и одржлив регионален развој, поголема територијална кохезија, силни регионални економии, ефективно и иновативно управување, како и програми за едукација и обука на персоналот.

Преку оваа соработка, двете институции ќе разменат научни и професионални искуства и знаења, ќе соработуваат во областа на имплементација на образовни програми и практична работа за циклуси на студии за додипломски и постдипломски студии, ќе подготват документи за оперативни планови за рамномерен развој регионални, промовирајќи ефективни и иновативно управување и консултативни активности.

УМТ и Бирото за регионален развој ќе соработуваат во однос на поддршката во организирање и спроведување на професионални и научни конференции, семинари, тркалезни маси, работилници, летни школи.

Универзитетот „Мајка Тереза“ во Скопје, од своето основање пред пет години, потпиша 50 меморандуми за соработка со институции од земјата, регионот и светот.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Close Search Window